
فیروزآبادی: زیرساختهای انرژی ایران برای استخراج ارز دیجیتال مناسب است
رییس مرکز ملی فضای مجازی گفت: در حوزه انرژی، زیرساختهای مناسبی برای استخراج ارز دیجیتال در ایران وجود دارد.
به نقل از ایبِنا از مهمترین موضوعات حوزهٔ فنّاوری در سال جاری بحث استخراج ارزهای رمزنگار و بهرسمیتشناختهشدن این صنعت در ایران بهشمار میرود که بهرغم انتظارات با توجه به نبودِ زیرساختهای لازم، تعرفهٔ برق نامناسب و محدودیت در استفاده و مبادلات نتوانسته است در تولید ناخالص داخلی و اقتصاد کشور نقشآفرینی داشته باشد. در همین خصوص، دو ماهنامه تازه های اقتصاد با ابوالحسن فیروزآبادی؛ دبیر شورای عالی فضای مجازی و رییس مرکز ملی فضای مجازی به گفتگو نشسته است تا از او دربارهٔ نقش ارزهای دیجیتال در اقتصاد و چرایی عدم تعیین تکلیف مبادلات ارزهای رمزنگاریشده بپرسد که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
استخراج ارزهای دیجیتال چه میزان میتواند در اقتصاد کشور نقش داشته باشد؟
میتوان در دورهٔ تحریم از آن بهعنوان یک ابزار در خارج از مرزها برای حل مشکلات استفاده کرد. استخراج آن در داخل کشور بهشرط آنکه در خارج از کشور هزینه شود و وارد نظام پولی کشور نشود، بلامانع است، اما در ارتباط با پولهای مجازی بدون پشتوانه، فعلاً دیدگاه ما مخالفت است.
استخراج ارز دیجیتال در ایران درحال حاضر صنعت چندان بزرگ و دارای گردش مالی گسترده نیست و همین موضوع باعث شده است در حوزهٔ اقتصاد غیرنفتی و حتی اقتصاد مبتنی بر فنّاوری اطلاعات نقشآفرینی خاصی نداشته باشد. اما، درصورتی که حجم این صنعت با سرمایهگذاری گسترده و ورود سرمایهٔ خارجی رشد داشته باشد، میتوان انتظار داشت ماینینگ در اقتصاد کشور در شرایط تحریم یک فرصت باشد و بتواند از خامفروشی انرژی و صادرات انرژی جلوگیری کند و محصولی با ارزشافزودهٔ بالا را تحت عنوان ارز دیجیتال برای تأمین نیازهای وارداتی کشور تولید کند.
چرا ماینینگ را یک فرصت میبینید؟
هر فنّاوری جدیدی مانند ارزهای دیجیتال و بهطور ویژه استخراج ارز دیجیتال با داشتن پارامترها و شرایطی میتواند تحت قوانین و الزامات مورد بهرهبرداری قرار بگیرد و با هزینهٔ پایین ثروت تولید کند. موضوع استخراج ارزهای رمزنگار مدتزمان زیادی بود که در دولت درحال بررسی بود و در نهایت قوانینی نیز اعلام شد که هرچند مورد نقد بخش خصوصی و برخی فعالان صنعت ماینینگ قرار گرفت، معتقدم شرایط اعلامشده مناسب بود و در کشور نیز زیرساختهای مناسبی برای استخراج ارز دیجیتال بهویژه در زمینهٔ انرژی وجود دارد که در کشورهای همسایه موجود نیست و ایران میتواند بستر مناسبی برای فعالیت قانونی در حوزهٔ استخراج ارز دیجیتال باشد.
نگاه حاکم در شورای عالی فضای مجازی به استخراج و مبادلات ارز دیجیتال را چگونه برداشت میکنید؟
موضوع ارز دیجیتال در شورای عالی فضای مجازی نیز بررسی شده است و موافقان و منتقدان وجود دارند، اما همهٔ اعضا با توجه به تأکید بانک مرکزی و اقتصاددانان، بالاتفاق با ورود پول مجازیای مانند بیتکوین که ثبات و پشتوانه ندارد به اقتصاد ملی، مخالفاند.
رسالت مرکز ملی فضای مجازی در خصوص ارزهای دیجیتال چیست؟
مرکز ملی فضای مجازی ‐ بهعنوان یک نهاد حاکمیتی و قانونگذاری ‐ فنّاوریهای جدید را بررسی و برای آنها در سند و چشماندازی نقشهٔ راه فعالیت ترسیم میکند. مرکز ملی فضای مجازی در خصوص ارزهای دیجیتال و فنّاوری زنجیرهٔ بلوک اقدامات متعددی در زمینهٔ پژوهشی انجام داد و جلسات متعددی نیز با بانک مرکزی، شورای اقتصادی دولت، و نهادهای حاکمیتی مسئول مرتبط برگزار شد و در نهایت نیز تصمیماتی گرفته شده است که در آینده با نهاییشدن اعلام میشود.
مرکز ملی فضای مجازی درحال تدوین سند حوزهٔ ارز دیجیتال است که در آن به الزامات و مقررات لازم در خصوص ارزهای رمزنگار بهصورت جامع ازجمله در زمینهٔ مبادلات نگاه شده است که شرایط فعالیت را شفاف خواهد کرد. اعتقاد دارم که موضوع ارزهای دیجیتال جدی اما بسیار پیچیده است و کشورهایی که در این زمینه تصمیم نهایی گرفتهاند به اندازهٔ انگشتان دست هم نیستند و ایران در زمینهٔ استفاده از فنّاوری ارزهای رمزنگاریشده از سایر کشورها عقبتر نیست و باید امیدوار بود.
تحلیل کارشناس پارس بیت: اعلام استخراج رمزارزها به عنوان یک صنعت اگر چه تاخیر زیادی داشت اما گام مثبتی بود که تقریبا 2 سال پیش باعث بوجود آمدم امید زیادی در فعالین حوزه رمزارزها شد. این تصمیم باعث شد تا بسیاری از جوانان و کسب و کارهای حوزه فناری بلاکچین و رمزارزها قسمتی از سرمایه و توان خود را به این حوزه معطوف کنند که اتفاقا نتایج خوبی به همراه داشت و باعث شد ارز آوری خوبی در این حوزه اتفاق بیفتند تا جایی که بسیاری از شرکت های خارج از ایران نیز حاضر به همکاری با افراد داخل ایران شده بودند.
اما یکی از مشکلات و دغدغه های مهم وهمیشگی فعالین حوزه استخراج رمزارزها، نبود قانون گذاری شفاف در این حوزه بود و این امر خود برخوردهای سلیقه ای در این حوزه را به شدت افزایش داده بود. همایش ها و سمینارها و مشاوره های مختلف در جهت آگاه سازی قانون گذاران انجام شد تا هرچه زودتر فعالین این حوزه بتوانند فعالیت صد در صد قانونی خود را در کشور داشته باشند.
متاسفانه در اوایل تابستان 98 با برخوردهای غیر کارشناسانه شرکت توزیع برق و همچنین نهادهای دولتی از جمله صدا و سیما ضربات بدی به صنعت تازه جان گرفته استخراج رمزارزها وارد شد. این برخورد سلیقه ای و بعضا غیر کارشناسانه باعث کوچ بسیاری از این فعالین به کشورهای همسایه شد و ضربه جبران ناپذیری را به این صنعت وارد کرد. صنعتی که می توانست یکی از مهم ترین رکن های ارز آوری در روزگار تحریم برای کشور باشد حال با وضع قوانین جدید و غیر کارشناسانه با رکورد رو به رو شده است و از آن بدتر فعالیت های زیرزمینی استخراج رمزارزها بیش از پیش گسترش پیدا کرده است.
شاید قانون گذاری بد در حوزه استخراج رمزارزها بهتر از بی قانونی در این حوزه باشد اما شرایط مناسب کشور به منظور ورود کسب و کارها به حوزه استخراج رمزارزها و همچنین تبدیل ایران به هاب استخراج رمزارزها در خاورمیانه می توانست با قانون گذاری بهتر از جانب قانون گذاران رقم بخورد و این صنعت ارز آور در روزگار تحریم را شکوفا کند. نظر شما چیست؟! به نظر شما قانون بد بهتر از بی قانونی است؟!