معرفی شبکه KEEP و کارکرد آن در دنیای بلاکچین

در دنیای بلاکچین ها، بلاکچین های عمومی به کاربران اجاه می دهد به تمام داده‌های ثبت‌شده روی دفترکل بلاکچین نظارت نمایند و به آن‌ها دسترسی داشته باشند. این ویژگی شفافیت و قابلیت حسابرسی بلاک چین را تضمین می‌ نماید.

البته نا گفته نماند که این ویژگی می‌تواند مشکلی برای حفاظت از حریم خصوصی کاربران هم باشد. امنیت داده‌ها و حریم خصوصی کاربران بلاکچین یکی از موانع بزرگ‌ بر سر گسترش و پذیرش عمومی آن به‌شمار می‌رود.

دراین‌میان، شبکه «کیپ» (Keep) توانسته است راه‌حل مناسبی برای رفع این مشکل ارائه کند. حال شبکه Keep چیست و چگونه کار می‌کند؟

در این مطلب، ابتدا توضیح می‌دهیم که ماهیت و نحوه کار شبکه Keep چیست و چه کاربردهایی دارد.

شبکه Keep چیست؟

شبکه Keep پروتکلی متن‌باز و مبتنی ‌بر بلاک چین اتریوم می باشد که به کاربران بلاک چین‌های عمومی اجازه می‌دهد کار ذخیره و نگه‌داری و انتقال داده‌های خود را به‌صورت خصوصی و رمزنگاری‌شده انجام دهند. بدین‌ترتیب، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ایجادشده روی شبکه کیپ کاملاً غیرمتمرکز و بدون افشای اطلاعات خصوصی کاربران مدیریت می‌شوند. شبکه Keep با این ویژگی به جایگاه ویژه‌ای در اکوسیستم دیفای اتریوم دست یافته است.

شبکه یادشده برای نگه‌داری داده‌ها از قراردادهای هوشمند و فضاهای برون‌ زنجیره‌ای کوچک و غیرمتمرکزی به‌ نام «کیپ» (Keep) استفاده می‌کند. محفظه‌های کیپ حتی دردسترس تیم توسعه شبکه کیپ هم نیستند و کاملاً ایمن و محرمانه و غیرمتمرکز نگه‌داری می‌شوند. کیپ‌ها به‌صورت تصادفی دراختیار نودهای مشارکت‌کننده‌ای قرار دارند که کار ذخیره‌سازی و حفاظت از داده‌ها را برعهده می‌گیرند. نودهای کیپ در ازای ارائه خدمات به شبکه، ارز دیجیتال کیپ نتورک (KEEP) را به‌عنوان پاداش دریافت می‌کنند.

تاریخچه و سازندگان شبکه Keep

در سال ۲۰۱۷، مت لونگو (Matt Luongo) و کوربین پون (Corbin Pon) شبکه Keep را راه‌اندازی کردند. لونگو و پون دو کهنه‌کار صنعت کریپتو هستند که پیش‌تر در سال ۲۰۱۴ اپلیکیشن خرید بیت کوین فولد (Fold) را راه‌اندازی کرده بودند. لونگو و پون هنگام کار روی اپلیکیشن فولد دریافتند که فضای بلاک چین نیازمند ابزار قدرتمندی برای بهبود حریم خصوصی کاربران است. بدین‌ترتیب، آن‌ها ایده ایجاد لایه داده‌ جدیدی برای افزایش ایمنی اطلاعات خصوصی در بلاک چین‌های عمومی را مطرح و شبکه کیپ را طراحی کردند.

تیم توسعه کیپ از متخصصان مختلفی بهره می‌برد و به‌منظور نشان‌دادن سطح ایمنی خدمات خود، برای یافتن باگ‌های کد پروتکل Keep جایزه تعیین کرده است. علاوه‌براین، این شبکه بیمه شده است و ادعا می‌کند که درصورت بروز هرگونه مشکل، می‌تواند خسارت کاربران خود را پرداخت کند.تیم توسعه پروتکل کیپ

ویژگی‌های مثبت کیپ به‌سرعت اعتماد و پشتیبانی سرمایه‌گذاران شناخته‌شده‌ای همچون پالی‌چین (Polychain)، اندرسن هورویتز (Andreessen Horowitz)، دریپر اسوشیتس (Draper Associates)، پارادایم (Paradigm) و فِنبوشی (Fenbushi) را به خود جلب کرد. این پروتکل طی دو دور رویداد تأمین سرمایه خصوصی، ۲۰میلیون دلار توکن KEEP به سرمایه‌گذاران خود فروخت.

شبکه Keep چگونه کار می‌ نماید؟

شبکه Keep به‌کمک ترکیبی از قراردادهای هوشمند و فضاهای برون‌زنجیره‌ای به‌ نام «کیپ» از داده‌های خصوصی محافظت می‌ نماید. داده‌های خصوصی که در این شبکه «راز» (Secret) نامیده می‌شوند، به‌صورت خصوصی منتقل و ذخیره و نگه‌داری می‌شوند. بااین‌حال، تمام تراکنش‌های مربوط به داده‌ها از شفافیت و قابلیت حسابرسی برخوردارند، بدون اینکه محتوای داده‌ها برای اشخاص ثالث دردسترس باشد.

فضاهای کیپ به‌طور‌غیرمتمرکز و خارج از بلاک چین ایجاد و ذخیره و نگه‌داری می‌شوند و حتی برای شرکت پشتیبان پروتکل کیپ نیز دسترس‌پذیر نیستند. هرگاه کاربری به فضای «کیپ» برای نگه‌داری «راز» خود احتیاج داشته باشد، قرارداد هوشمندی را به‌صورت درون‌زنجیره‌ای اجرا می‌کند تا برای ایجاد کیپ‌های خارج‌ از زنجیره درخواست ارسال شود.

پس از بررسی و تأیید درخواست، شبکه Keep فضای لازم را ایجاد می‌کند و کلیدهای رمزنگاری‌شده ویژه‌ای به مالک قرارداد می‌دهد تا بتواند به‌صورت خصوصی با کیپ مدنظر تعامل برقرار کند. امنیت «رازها» یا داده‌های خصوصی به‌کمک الگوریتم‌ها و فناوری‌های رمزنگاری‌شده کارآمدی همچون «رایانش چندجانبه ایمن» (sMPC) تأمین می‌شود.

نحوه مشارکت در شبکه Keep چگونه است؟

رازها به بخش‌های مختلفی تقسیم و با یکدیگر ترکیب و سپس، به‌طور کاملاً ایمن و بدون افشای محتوای داده، به ارائه‌دهندگان کیپ ارسال می‌شوند. ارائه‌دهندگان و محافظت‌کنندگان کیپ‌ها نودهایی هستند که با سهام‌گذاری مقدار مشخصی ارز دیجیتال کیپ نتورک، می‌توانند در شبکه مشارکت کنند.

نودهای کیپ که با عنوان امضاکننده (Signer) هم شناخته می‌شوند، خدماتی ازقبیل رمزنگاری و محاسبات و ذخیره‌سازی را در شبکه انجام می‌دهند. به‌منظور جلوگیری از رفتار مخرب، امضاکننده‌ها به‌صورت تصادفی و به‌واسطه فناوری اصلی شبکه کیپ به‌ نام «پروتکل تصادفی بیکن» (Keep Random Beacon) انتخاب می‌شوند. انتخاب تصادفی امضاکنندگان کمک می‌کند تا احتمال هرگونه تبانی و تقلب امضاکنندگان برای سرقت داده‌ها و دارایی‌ها از بین برود.

نودها (امضاکننده‌ها) درصورت انجام کار صادقانه، توکن KEEP به‌عنوان پاداش دریافت می‌کنند. اگر عملکرد نودی مخرب باشد، توکن‌های سهام‌گذاری‌شده خود را در فرایند جریمه (Slashing) از دست می‌دهد.

کاربردهای شبکه Keep

تمرکز شبکه کیپ روی حفظ امنیت و حریم خصوصی داده‌های کاربران به‌‌طورغیرمتمرکز است. این موضوع توسعه‌دهندگانی را جذب کرده است که به‌دنبال ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز مبتنی‌بر حفاظت از حریم خصوصی کاربران هستند. به‌عنوان مثال، هر اپلیکیشنی که به داده‌های شخصی، اطلاعات حساب‌های مالی، سوابق بیمه‌ای یا سوابق پزشکی احتیاج دارد، از حفاظت حریم خصوصی شبکه کیپ می‌تواند بهره‌مند شود.

اپلیکیشن tBTC در شبکه Keep

شبکه Keep Network تلاش می‌کند تا تعامل‌پذیری و قابلیت همکاری بین بلاک چین‌های لایه‌اول را بهبود ببخشد. برای این منظور، تیم توسعه کیپ پروژه‌ای به‌ نام تی‌بی‌تی‌سی (tBTC) را در سال ۲۰۲۲ روی این شبکه راه‌اندازی کرد که پُلی میان بیت کوین و اتریوم محسوب می‌شود.

پلتفرم tBTC به دارندگان بیت کوین اجازه می‌دهد روی شبکه اتریوم فعالیت کنند. در نتیجه این کار، خدمات مختلف دیفای همچون وام‌دهی و سهام‌گذاری و گیمینگ ازطریق پروژه tBTC دردسترس دارندگان بیت کوین قرار می‌گیرد.

اپلیکیشن تی‌بی‌تی‌سی بیت کوین‌های کاربران را مطابق با استاندارد ERC-20 اتریوم توکنیزه می‌ نماید. بدین‌ترتیب، هر توکن TBTC به‌طور‌کامل با یک بیت کوین ذخیره‌شده برابری دارد. کاربرانی که در ازای قفل‌کردن بیت کوین‌های خود توکن TBTC دراختیار می‌گیرند، به اکوسیستم دیفای اتریوم دسترسی دارند و می‌توانند درآمد کسب کنند.

افزون‌براین، هرگاه کاربر به برداشت بیت کوین‌های خود تمایل داشته باشد، با پرداخت کارمزد مشخصی می‌تواند به‌راحتی دارایی TBTC خود را به بیت کوین تبدیل و آن را برداشت کند. بد نیست اشاره کنیم اپلیکیشن tBTC علاوه‌بر تیم توسعه کیپ، از پشتیبانی شرکت‌های فناوری سوما (Summa) و کراس‌چِین گروپ (Cross-chain Group) نیز بهره می‌برد.

هدف شبکه Keep چیست؟

شبکه Keep لایه‌ای میانی برای محافظت از حریم خصوصی کاربران در بلاک چین‌های عمومی مانند اتریوم ایجاد کرده است. فناوری Keep Network می‌تواند با رفع دغدغه امنیت داده‌ها، باعث گسترش و توسعه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بلاک چینی شود.

محصولات مرتبط



دیدگاه های شما

افزودن یک دیدگاه