معرفی ارز دیجیتال ترا کلاسیک

ارز دیجیتال لونا کلاسیک چیست ؟
از زمان راه‌اندازی شبکه اصلی در اوایل ۲۰۱۹، بلاکچین ترا به دلیل پذیرش عمومی رشد خیره‌کننده‌ای را تجربه نمود. در ماه آوریل ۲۰۲۲ تقریبا روزانه ۴۰ هزار کاربر فعال به ۲۶ پروتکل موجود در بستر این شبکه سر می‌زدند. عرضه استیبل کوین‌های الگوریتمی غیرمتمرکز از اهداف اصلی این شبکه بلاکچینی است. اما پس از سقوط ارزش کوین لونا و اختلال در شبکه ترا در ماه اردیبهشت ۱۴۰۱، از دست رفتن ارزش دارایی کاربران منجر به از بین رفتن اعتماد کاربران شد و در نهایت جامعه حاکمیتی ترا تصمیم بر راه‌اندازی یک شبکه جدید به نام ترا ۲ (Terra 2.0) گرفتند و در ۷ خرداد ۱۴۰۱ اولین بلاک شبکه جدید ترا ساخته شد. این اتفاق باعث شد شبکه قبلی ترا به ترا کلاسیک تغییر نام دهد. در این مقاله به بررسی فنی اینکه شبکه ترا کلاسیک، استیبل کوین UST و رمز ارز لونا کلاسیک چیست و چطور کار می‌کند می‌پردازیم و همچنین توضیح مختصری درباره شبکه ترا ۲ می‌دهیم.
شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic) چیست؟
پروتکل ترا (Terra) یک شبکه بلاکچینی متن‌باز و غیرمتمرکز لایه یک است که بر بستر Cosmos SDK به وجود آمده است و به طور ویژه برای تولید استیبل کوین‌های الگوریتمی که قیمت ارزهای فیات را دنبال می‌ نمایند، طراحی شده است. قیمت هر کدام از این استیبل کوین‌ها با استفاده از الگوریتم‌هایی مخصوص و همچنین به کمک ارز دیجیتال بومی این شبکه یعنی Lunc ثابت باقی می‌ماند.
لونا کلاسیک (Luna Classic) رمزارز اصلی و بومی شبکه ترا کلاسیک است. ترا دربرگیرنده مجموعه‌ای از استیبل کوین‌هایی است که به دلیل پیروی از قیمت ارزهای فیات با توجه به آن‌ها نامگذاری می‌شوند. استیبل کوین‌های شبکه ترا کلاسیک از سوزاندن کوین لونا تولید می‌شوند
استیبل کوین چیست؟‌ همه چیز درباره ارز دیجیتال باثبات
UDST در ۱۸ آوریل ۲۰۲۲ توانست با پشت سر گذاشتن BUSD به سومین استیبل کوین دنیا از نظر ارزش بازار بدل شود. شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic) در عمر کوتاه خود فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است. ارزش بازار معروف‌ترین استیبل کوین ترا کلاسیک یعنی  UST از ۱۸۰ میلیون دلار در آغاز سال ۲۰۲۱ به ۱۵ میلیارد دلار در ماه مارس ۲۰۲۲ رسید و قیمت کوین Luna Classic هم در این نقطه ۱۳۸ برابر شد. اما ناگهان ورق برگشت، استیبل کوین الگوریتمی UST در جریان یک حمله نرخ برابری خود را از دست داد و هجوم افراد مضطرب برای تبدیل UST به کوین لونا، مکانیسم ثبات قیمت را بهم زد و منجر به افزایش گردش کوین لونا کلاسیک در بازار شد و طی ۵ روز همه چیز رو به فروپاشی رفت. به نحوی که تیم پروژه مجبور به متوقف کردن شبکه شدند. چرایی و چگونگی سقوط لونا کلاسیک را در مقاله‌ زیر بررسی کرده‌ایم.
  • صفر تا صد سقوط ترا؛ چرا قیمت لونا سقوط کرد؟
پس از حرف و حدیث‌های فراوان دوکوان (Do Kwon) مدیر اجرایی شبکه ترا و تیم توسعه‌دهنده تصمیم به انتشار سلسله طرح‌های احیای شبکه ترا گرفتند که پس از مخالفت‌های فراوان و اصلاحات متعدد، به طرحی برای راه‌اندازی شبکه‌ای جدید تبدیل شد. در ۲۵ام ماه مه ۲۰۲۲ – ۶۵.۵ درصد از کاربران شبکه ترا کلاسیک به پروپوزال حاکمیتی ۱۶۲۳ رای مثبت دادند. این طرح جدید تغییرات تازه‌ای را در شبکه اولیه نیز رقم زد. از این به بعد شبکه اولیه، شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic Chain) نام دارد و تمام رمزارزهای این شبکه پسوند کلاسیک گرفته و یک حرف C به انتهای تیکر آن‌ها افزوده خواهد شد. بدین ترتیب لونا تبدیل به لونا کلاسیک (LUNC) و UST به USTC بدل می‌شود. شبکه اصلی جدید نیز phoenix-1 نامیده می‌شود و توکن شبکه جدید ترا نیز لونا ۲.۰ (LUNA 2) نام دارد.
الگوریتم گواه اثبات سهام نیابتی (DPos) چیست؟ بررسی جامع نقاط قوت و ضعف آن
تاثیر رای هر ولیدیتور به میزان توکنی که استیک کرده باشد وابسته است. این توکن‌ها یا متعلق به خود اوست یا از طریق نمایندگان به او واگذار شده‌اند. بر اساس الگوریتم اجماعی که در پروتکل ترا به کار رفته است تنها ۱۳۰ ولیدیتور برتر از لحاظ مجموع حجم استیکینگ آن‌ها (قفل شده توسط ولیدیتور + سهام واگذارشده)، در مجموعه تایید کننده‌های نهایی قرار خواهند گرفت. بنابراین نقش اساسی و مهم نمایندگان این است که ولیدیتور مناسب را تشخیص دهند و توکن خود را برای استیک کردن به او بسپارند.
انتخاب شدن به عنوان تایید کننده مسئولیت بزرگی در اکوسیستم Terra است. زیرا تنها ۱۳۰ ولیدیتور برتر قادر خواهند بود بلاک‌ها را امضا کنند. بنابراین امنیت و در دسترس بودن آنها باید تایید شود تا توکن‌های استیک شده آنها مشمول جریمه نشود.
پاداش‌های استیکینگ ارز دیجیتال لونا در شبکه ترا کلاسیک :
هدف اصلی ارز دیجیتال لونا کلاسیک این است که با استیک کردن آن و قفل کردن ارزش در اکوسیستم ترا، امنیت این شبکه فراهم آید. با این حال کسانیکه که ارز Lunc را برای مدت طولانی استیک می‌کنند در معرض خطر نوسانات این دارایی قرار می‌گیرند. به همین جهت پاداش‌های استیکینگ لونا کلاسیک مشوق اصلی برای هولدرهایی است که قصد دارند برای مدت طولانی این ارز را در سبد دارایی‌های خود داشته باشند. از آنجا که ولیدیتورها قدرت محاسباتی پروتکل Terra Classic را تامین می‌کنند، ابتدا پاداش‌ها بین آنها توزیع می‌شود. بعد از آن هر نماینده (Delegator) سهم خود را دریافت می‌کند.
پاداش‌های استیکینگ به نسبت حجم لونای استیک شده مشخص می‌شود و  این ساختار به گونه‌ای طراحی شده است که با افزایش تعداد تراکنش‌ها در شبکه، پاداش‌ها نیز افزایش پیدا کنند. پاداش‌های استیکینگ ولیدیتورها از سه منبع تامین می‌شوند؛ گس (Compute fees)، هزینه‌های پایداری (Stability fees) و کارمزد سواپ (Swap fees).
گس به کارمزدی گفته می‌شود که برای جلوگیری از تراکنش‌های اسپم پرداخت می‌شود. ولیدیتورها می‌توانند حداقلی برای میزان گس تعیین کنند و تراکنش‌هایی را که میزان گس پرداختی را رعایت نکنند را تایید نکنند. کارمزد محاسبه شده در پایان هر بلاک، بین ولیدیتورها به نسبت حجمی که برای استیک گذاشته‌اند توزیع می‌شود.
هزینه‌های پایداری به‌منظور ثبات ارزش لونا به عنوان یک کارمزد ثابت در پروتکل Terra Classic محاسبه می‌شود. در هر تراکنش در این شبکه، مبلغی بین ۰.۱٪ تا ۱٪ از حجم تراکنش تا سقف ۱ TerraSDR به عنوان کارمزد محاسبه می‌شود. این مبلغ توسط یکی از ارزهای شبکه ترا پرداخت و در پایان هر بلاک به‌صورت TerraSDR و به نسبت حجم استیک شده بین ولیدیتورها توزیع می‌شود.
مقدار کمی اسپرد (اختلاف قیمت) از کارمزد بین مبادله لونا و سایر ارزهای ترا برداشته می‌شود که به ولیدیتورهایی که نرخ معامله را صادقانه گزارش می‌کنند داده می‌شود. به کارمزد تبدیل استیبل کوین‌های ترا به یکدیگر توبین تکس (Tobin tax) گفته می‌شود.
عملکرد استیبل کوین‌ها در شبکه ترا :
استیبل کوین‌ تنها زمانی برای کاربران ارزشمند است که قیمت آن ثابت باقی بماند. پروتکل ترا کلاسیک از نیروهای ساده بازار (عرضه و تقاضا) برای حفظ ارزش ترا استفاده می‌کند. وقتی تقاضا برای ترا افزایش یابد و عرضه محدود باشد، قیمت ترا افزایش پیدا می‌کند. وقتی که تقاضا برای ترا کم و عرضه زیاد باشد، قیمت ترا کاهش می‌یابد. بنابراین پروتکل باید اطمینان حاصل کند که بین عرضه و تقاضا همیشه بالانس برقرار باشد.
معرفی استیبل کوین های الگوریتمی شبکه ترا و نحوه عملکرد آن ها
رابطه بین استیبل کوین‌های ترا و لونا براساس مکانیسم انبساط و انقباض تنظیم می‌شود. کل اقتصاد Terra Classic را مشابه دو استخر در نظر بگیرید؛ یکی برای لونا کلاسیک و دیگری برای ترا کلاسیک. برای اینکه قیمت ترا کلاسیک حفظ شود، عرضه لونا افزایش می‌یابد یا از عرضه ترا کم می‌شود. کاربران به منظور مینت ترا باید لونا را بسوزاند و برای مینت لونا، ترا سوزانده می‌شود.
  • انبساط: وقتی قیمت ترا نسبت به پشتوانه آن زیاد است، عرضه کم و تقاضا زیاد است. در این حالت پروتکل کاربران را تشویق به سوزاندن لونا و تولید استیبل کوین می‌کند. عرضه جدید ترا، استخر را بزرگتر و متناسب با عرضه و تقاضا می‌کند. کاربران با سوزاندن لونا، استیبل کوین‌های جدید تولید می‌کنند تا جایی که قیمت ترا به هدف آن برسد. در این فرآیند استخر لونا کوچک‌تر و قیمت آن افزایش می‌یابد.
  • انقباض: زمانی که قیمت ترا نسبت به پشتوانه آن کمتر می‌شود، عرضه بسیار زیاد و تقاضا بسیار کم است. پروتکل کاربران را تشویق به سوزاندن ترا و تولید لونا می‌کند. کاهش عرضه ترا منجر به کمیابی و افزایش قیمت ترا می‌شود. تولید لوناهای ناشی از سوزاندن تا جایی ادامه پیدا می‌کند تا ترا به قیمت هدف خود برسد. استخر لونا بزرگتر و قیمت آن کاهش می‌یابد.
لونا را می‌توان نقطه مقابل دارایی باثبات یعنی ترا دانست. با تعدیل عرضه، قیمت لونا با افزایش تقاضا برای استیبل کوین‌ها افزایش می‌یابد.
رمز ارز لونا کلاسیک چیست؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بلاکچین ترا کلاسیک دو رمزارز بومی دارد؛ ترا که مجموعه‌ای از استیبل کوین‌های الگوریتمی معادل‌سازی شده با ارزهای فیات مطرح دنیاست و LUNC کوین بومی پروتکل ترا. وظیفه اصلی این کوین ممانعت از نوسانات استیبل کوین‌های ترا است. کاربردهای رمزارز Luna:
  • کاهش نوسان و حفظ ثبات قیمت استیبل کوین‌های ترا کلاسیک
  • پرداخت کارمزد تراکنش در بلاکچین ترا کلاسیک
  • استیکینگ توسط ولیدیتورها و دلیگیتورها
  • برای مشارکت در فرآیندهای حاکمیتی پروتکل

محصولات مرتبط



دیدگاه های شما

افزودن یک دیدگاه